Koekjes bakken met kinderen: het levert een hoop goede-moeder-punten op. Toch is het ook wel een hoop gedoe, je eindigt vaak met een ontplofte keuken en oneetbare koekjes die er niet uitzien. Daarom heb ik vandaag een recept voor lekkere, niet al te ingewikkelde koekjes die ook nog eens redelijk in vorm blijven tijdens het bakken. Het deeg maak ik vaak zelf ’s ochtends, want mijn ervaring is dat kinderen het uitsteken en versieren van de koekjes toch het leukste vinden. Het recept hieronder is voor ongeveer 4 bakplaten vol koekjes, dus voor 4-6 kinderen. Je kunt het deeg trouwens ook invriezen, maar ik vind dat de smaak dan wel iets minder wordt.
Ingrediënten:
- 175 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 200 gram suiker
- 2 grote eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 400 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- eventueel de geraspte schil van 1 citroen
Extra nodig:
- Bakplaten, ingevet of met bakpapier.
- Uitstekers voor koekjes.
- Versierspul: M&M’s, Smarties, hagelslag etc.
- Eventueel glazuur om ze na het bakken te versieren.
Wat moet je doen?
- Maak een deeg van alle ingrediënten.
- Wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Bestrooi je keukenblad of tafel met een laagje bloem en laat de kinderen koekjes maken van het deeg. Daarna is het tijd om ze te versieren!
- Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze 8 tot 12 minuten. Hoelang je ze precies moet bakken is een beetje afhankelijk van het formaat.
- Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Veel succes en eet smakelijk!
Leuk ga ik ook een keer proberen. Gisteren heb ik met kleinkinderen appelcake en aardbeiencake gebakken voor verjaardag van Jennifer. Liefs voor jullie en nog veel plezier in de laatste vakantieweek!