Afgelopen weekend bakte ik weer eens een brood. Toen ik een foto op mijn Instagram zette en erbij vertelde dat het het makkelijkste brood ooit is, kreeg ik nogal wat vragen naar het recept. Dus hierbij!
Dit is een brood dat je maakt zonder te kneden. Bij een standaard brood zorgt het kneden voor de gluten, die nodig zijn voor een lekker luchtig brood. In dit geval hoef je niet te kneden, maar laat je het heel lang en langzaam rijzen. Het is dus een simpel, maar wel tijdrovend recept.
Voor dit recept heb je een gietijzeren pan met deksel nodig die in de oven kan. Mijn pan komt van de Ikea. Ik ben aan het proberen of het ook zonder zo’n pan lukt, daarover later meer.
Ingrediënten:
- 450 gram bloem
- 8 gram zout
- 2 gram gist (3 gram als je iets meer haast hebt)
- 350 gram water
Wat moet je doen?
- Doe alle ingrediënten in een kom en roer het goed door elkaar. Dek af met plastic folie en laat minstens 12 uur rijzen op kamertemperatuur. Het moet ongeveer in omvang verdubbeld zijn.
- Haal het deeg uit de kom, stort het op een bebloemd aanrecht en probeer er met twee spatels zo goed mogelijk een bol van te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat dat mij niet erg lukte.
- Leg je ‘bol’ op een stuk bakpapier, leg het bakpapier in een kom en laat het (afgedekt) weer ongeveer twee uur rijzen.
- Verwarm de oven, met daarin de braadpan mét deksel, voor op 225-250 graden.
- Als de oven voorverwarmd is haal je voorzichtig de pan uit de oven. Verplaats nu heel voorzichtig het brood (met bakpapier en al) naar de pan.
- Doe het deksel op de pan, zet de pan weer in de oven en bak je brood 25-30 minuten met deksel en daarna nog 10-15 minuten zonder deksel. Let goed op of het niet te donker wordt, het gaat hard!
- Laat het brood een poosje afkoelen voor je het snijdt.
Eet smakelijk!
Geef een reactie