Het ultieme toetje voor alle zoetekauwen, deze banoffee-trifle. Misschien heb je wel eens banoffee-taart gehad, dat is een superlekkere taart bestaande uit een chocoladebodem met banaan, karamel en slagroom. Deze trifle is daarop geïnspireerd en wat mij betreft nóg lekkerder.
Je kunt het jezelf bij dit nagerecht zo moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt zelf een chocoladecake bakken en chocolademousse maken, maar die kun je natuurlijk ook kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Het enige wat lastig te krijgen is, is dulche de leche. Gelukkig kun je dat ook heel makkelijk zelf maken van een blikje gecondenseerde melk. Haal van het blik het wikkel af en vul een grote pan met water. Leg het blikje in de pan en kook het 90 tot 120 minuten (hoe langer hoe intenser de smaak). Zorg dat het blikje constant onder water blijft staan! Laat het blikje afkoelen en bewaar het in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
Ik gebruikte een glazen schaal van 25 centimeter doorsnede, maar je kunt natuurlijk ook een rechthoekige schaal gebruiken.
Ingrediënten (voor ongeveer 8 personen)
- 1 blikje dulche de leche, op kamertemperatuur.
- 1/2 chocoladecake
- 400 gram slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 200 gram chocolate chip-koekjes, verkruimeld
- 100 gram boter, gesmolten
- 400 gram chocolademousse of chocoladepudding
- 4 a 5 grote bananen, geschild en in dunne plakjes gesneden
- eventueel wat garnering: cacaopoeder, geraspte chocola of wat extra koekkruimels
Wat moet je doen?
- Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
- Bedek de bodem van de schaal met dunne plakjes cake.
- Smeer een laagje dulche de leche op de cake. Gebruik ongeveer 1/3 van het blikje.
- Leg plakjes banaan op de dulche de leche.
- Dek af met ongeveer 1/3 van de slagroom.
- Verdeel de chocolademousse hier over.
- Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel dit mengsel over de chocolademousse.
- Zet de schaal ongeveer 10 minuten in de vriezer, zodat de koekkruimellaag wat harder wordt.
- Smeer de rest van de dulche de leche over de koeklaag.
- Leg de rest van de plakjes banaan hier op.
- Dek dit weer af met een laagje cakeplakjes.
- En verdeel tenslotte de resterende slagroom over je schaal.
- Garneer naar wens.
- Laat de trifle minstens een uur opstijven in de koelkast.
Eet smakelijk!
Geef een reactie