Zoals ik zondag al schreef twijfelde ik een beetje of deze mandarijnencake wel een plekje op mijn blog verdiende. Hoewel man en ik enthousiast waren, waren de kinderen dat niet echt. Het is ook geen standaard cake, maar veel luchtiger omdat je geen boter gebruikt. En hij smaakt natuurlijk vrij sterk naar mandarijnen, daar moet je van houden. 🙂 Maar aangezien ik deze cake vast nog wel een keer ga maken, deel ik hem toch maar met jullie. En áls ik hem dan nog een keer maak, zal ik ook betere foto’s maken want het was nu eigenlijk te donker.
Het idee voor deze cake vond ik trouwens jaren geleden in een boek van Nigella Lawson, maar omdat ik geen amandelmeel in huis had heb ik zelfrijzend bakmeel gebruikt.
Ingrediënten
- 250 gram mandarijn
- 4 eieren
- 150 gram suiker
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
Wat moet je doen?
- Boen de mandarijnen goed schoon en kook ze, inclusief schil, 1 uur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in, of nog beter, bekleed met bakpapier.
- Haal ze voorzichtig uit het water en snij ze in kwarten. Verwijder eventuele pitjes.
- Pureer de mandarijnen.
- Mix in een andere kom de eieren met de suiker licht en luchtig. Roer daarna voorzichtig het zelfrijzend bakmeel en het zout erdoor.
- Spatel tenslotte de mandarijnenpuree door je beslag en verdeel het over het cakeblik.
- Strooi er eventueel nog wat suiker overheen.
- Bak de cake eerst 30 minuten op 175° en daarna nog 25-30 minuten op 160°. Als de bovenkant te donker dreigt te worden, dek hem dan af met een stuk aluminiumfolie.
- Laat de cake iets afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
Eet smakelijk!
Bedankt voor het delen. Lijkt mij leuk om eens te proberen.☺
Veel succes!
Heerlijk is hij had hem met kerst in een bundt vorm gedaan.. is dit recept ook goed om te toveren naar muffins of cupcakes?
Inmiddels geprobeerd. Kan prima maar dan 30 minuten in de oven. Ze rijzen niet extreem hoog
Oh sorry, had je berichtje gemist. Fijn dat het is gelukt, ik ga het ook eens proberen!
Hij smaakt goed, maar hij werd niet luchten
Ig waardoor het een dichte structuur kreeg.
Wat deed ik fout