Heel lang geleden, ver voor de Pinterest-tijd, had ik een receptenboekje. Als ik dan ergens in een tijdschrift of in een kookboek een lekker recept zag staan schreef ik dat over of scheurde ik het uit en plakte ik het in mijn boekje. Na loop van tijd had ik een prachtige verzameling recepten.
Maar ja, toen kwam Pinterest… En even iets ‘pinnen’ is natuurlijk veel makkelijker en sneller dan overschrijven. Dus mijn boekje verdween werkloos in de kast, tot ik het een tijd geleden tijdens het opruimen weer tegen kwam. Ik bladerde het door en kwam een heleboel lekkere recepten tegen, waaronder het recept voor deze ‘Franse appeltaart’. Niet moeilijk om te maken, maar net even anders dan anders door de custard-laag.
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 225 gram bloem, gezeefd
- 100 gram koude boter, in blokjes
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
- snufje zout
Voor de bovenkant:
- 4 a 5 appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
- 200 ml slagroom
- 2 eieren
- 20 gram bloem
- 30 gram suiker
- eventueel geschaafde amandelen of extra (poeder)suiker om te bestrooien
Wat moet je doen?
- Vet een springvorm (22-24cm) goed in. Je kunt ook een siliconen vorm gebruiken natuurlijk.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak van de ingrediënten van de bodem een kruimelige deeg. Stort dit deeg in de springvorm en druk het samen tot een bodem. Maak een klein opstaand randje van ongeveer 1 cm. hoog.
- Leg de appelplakjes netjes op de bodem. Waarschijnlijk heb je wel genoeg appel voor een dubbele laag.
- Roer de slagroom, bloem, suiker en eieren goed door elkaar en giet dit over het appelmengsel.
- Bestrooi met het amandelschaafsel of de suiker.
- Bak de taart 20 minuten, draai daarna de oven terug naar 180 graden en bak de taart nog 10-15 minuten. Als de bovenkant te donker wordt, leg er dan een stuk aluminiumfolie op.
- Laat de taart goed afkoelen.
Eet smakelijk!
Geef een reactie